Kuchnia kubańska przeszła pozytywną przemianę, a potrawy są o wiele ciekawsze niż jeszcze kilkanaście lat temu. Prawdopodobnie osobom przyzwyczajonym do francuskiej finezji lub amerykańskiej obfitości kreatywność kubańskich szefów kuchni nie przypadnie do gustu. Jednak z pewnością docenią ją turyści, którzy jedli na wyspie na początku XXI w. i pamiętają rozgotowanego kurczaka bez smaku i rozmiękłe kanapki z żółtym serem. Z artykułu dowiesz się, które z regionalnych potraw warto spróbować w trakcie pobytu na karaibskiej wyspie.
Kuchnia kubańska i jej charakterystyczne smaki
Kuchnia kubańska słynie ze zdrowego sycącego jedzenia o wielu aromatach, w których czuć wpływy kultury hiszpańskiej, afrykańskiej i francuskiej oraz prekolumbijskich Tainów. Co ciekawe, Kubańczycy nie stosują zbyt wielu przypraw. Główne przyprawy na Kubie to oregano i kmin rzymski. Niektórzy twierdzą, że charakterystycznym smakiem Kuby jest ten zawarty w sofrito – sosie z pomidorów, cebuli, papryki i czosnku z dodatkiem liścia laurowego i wcześniej wspomnianego kminu rzymskiego. Najpopularniejsze dania mięsne kuchni kubańskiej to pieczony w całości prosiak, a także kurczak (smażony w głębokim tłuszczu lub pieczony zazwyczaj w sosie z owoców cytrusów albo w miodzie).
Kubańskie śniadanie
Goście casas particulares z pewnością zostaną ugoszczeni obfitym śniadaniem zaczynającym się od talerza soczystych i świeżych owoców, w skład, w których wchodzą:
- banan;
- papaja;
- gujawa;
- mango;
- ananas.
Do tego zostanie podana mocna kawa i sok owocowy. Pozostała część śniadania różni się w zależności od regionu i pory roku. Mogą to być kanapki, omlet, a nawet bananowy deser tostones, czyli smażone zielone banany.
Dania kuchni kubańskiej, które trzeba sprawdzić
Oto dania kuchni kubańskiej, których warto spróbować.
- Cucurucho to słodka mieszanka kokosa, orzechów, miodu i gujawy.
- Bacán to oryginalne danie: banan, krab lub wieprzowina gotowane liściach bananowca.
- Lechita to pikantny sos kokosowy, który doskonale łączy się z owocami morza, ryżem i fasolą.
- Ropa vieja to pikantna, drobno siekana wołowina (popularny obiad na Kubie).
- Morros y cristianos to ryż z czarną fasolą.
Kuchnia kubańska jest smaczna i pożywna, a przede wszystkim znacznie różnie się od tej sprzed lat. Restauratorzy mają dostęp do szerszej gamy produktów spożywczych, a państwo umożliwia prywatnym lokalom (nadal jest ich niewiele) powiększanie oferty. W trakcie podróży kulinarnej nie można zapomnieć o drinkach na bazie rumu, czyli mojito, daiquiri i Cuba libre.
Dodaj komentarz