Hiszpański alkohol, czyli czego warto spróbować, będąc na wakacjach?

Hiszpański alkohol – to przede wszystkim znakomite wina oraz regionalne piwa. Jeśli wybierasz się na wakacje do Hiszpanii, przeczytaj koniecznie nasz artykuł i dowiedz się, czego warto się napić!

hiszpański alkohol

Hiszpania może się pochwalić największym na świecie areałem winnic, dlatego grzech nie spróbować przynajmniej kilku z nich! Do lżejszego hiszpańskiego alkoholu należą lokalne piwa, idealne na gorący dzień na plaży.

Najbardziej znany hiszpański alkohol – wino

Hiszpania słynie przede wszystkim ze znakomitych win. Ciekawą kwestią jest ich kategoryzacja. W Hiszpanii nie znajdziesz podziału na wina wytrawne, półwytrawne, słodkie, itp. Tutaj, rozróżnia się je po odmianie winogron i czasie leżakowania. Każdy region hoduje własne gatunki winorośli. Czerwone wino to vino tinto, białe po hiszpańsku to vino blanco, a różowe – vino rosado. Szeroki wybór win sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie. Z drugiej strony, nie będąc obeznanym w temacie, szeroki wybór utrudnia zdecydowanie się na jedną butelkę. Nieco innym winem – bo musującym – jest cava, czyli hiszpański szampan!

Sangria

To napój, który można spotkać w Hiszpani i Portugali. Co ciekawe, zgodnie z normami Unii Europejskiej, sangria może być produkowana wyłącznie w powyższych krajach. Podstawowymi składnikami są: czerwone wino, owoce (cytrusy, gruszki, brzoskwinie), dużo lodu i cukier. Najczęściej dodaje się do niej również inny alkohol, np. brandy, likier lub biały rum.

Zobacz też:
El Golfo na wyspie Lanzarote – poznaj to wspaniałe, malownicze miejsce

Hiszpańskie piwa

Powszechnie spożywanym alkoholem, o nieco mniejszej zawartości %, są lokalne piwa. Propozycja podania może niektórych zaskoczyć, ponieważ podaje się je (szczególnie przy plażach) wymieszane pół na pół z cytrynową fantą lub wodą gazowaną. Dzięki mieszance otrzymujemy orzeźwiający napój, idealny do nadmorskiego odpoczynku. Do najpopularniejszych piw w Hiszpani należą: Estrella, San Miguel, Victoria, Xibeca oraz Voll Damm.

Sidra, czyli hiszpański cydr

Sidra to lekko musujący sfermentowany sok z jabłek. W Hiszpani najczęściej występuje w formie naturalnej, czyli delikatnie musującej, ale nie gazowanej. Hiszpański cydr jest produkowany w Asturias i w Kraju Basków. By uzyskać najlepsze właściwości smakowe, należy nalewać go w specjalny sposób – z odpowiedniej wysokości tak, by uderzał o ścianki szklanki.

Hiszpański alkohol – podsumowanie

Mimo iż Hiszpania słynie głównie z wina, znajdziesz tam mnóstwo innych alkoholi, będących narodowymi trunkami. Choć Hiszpanie na tle całej Europy piją dużo, potrafią zachować umiar i rzadko doprowadzają do stanu głębokiego upojenia. Alkohol jest ważnym elementem hiszpańskiej kultury oraz towarzyszem wielu posiłków i spotkań z najbliższymi.


Zobacz też:

Zobacz też:
Playa de Cofete – najpiękniejsza plaża na Fuerteventurze. Wyspa Fuerteventura i jej dzikie atrakcje

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.