Hiszpania może się pochwalić największym na świecie areałem winnic, dlatego grzech nie spróbować przynajmniej kilku z nich! Do lżejszego hiszpańskiego alkoholu należą lokalne piwa, idealne na gorący dzień na plaży.
Najbardziej znany hiszpański alkohol – wino
Hiszpania słynie przede wszystkim ze znakomitych win. Ciekawą kwestią jest ich kategoryzacja. W Hiszpanii nie znajdziesz podziału na wina wytrawne, półwytrawne, słodkie, itp. Tutaj, rozróżnia się je po odmianie winogron i czasie leżakowania. Każdy region hoduje własne gatunki winorośli. Czerwone wino to vino tinto, białe po hiszpańsku to vino blanco, a różowe – vino rosado. Szeroki wybór win sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie. Z drugiej strony, nie będąc obeznanym w temacie, szeroki wybór utrudnia zdecydowanie się na jedną butelkę. Nieco innym winem – bo musującym – jest cava, czyli hiszpański szampan!
Sangria
To napój, który można spotkać w Hiszpani i Portugali. Co ciekawe, zgodnie z normami Unii Europejskiej, sangria może być produkowana wyłącznie w powyższych krajach. Podstawowymi składnikami są: czerwone wino, owoce (cytrusy, gruszki, brzoskwinie), dużo lodu i cukier. Najczęściej dodaje się do niej również inny alkohol, np. brandy, likier lub biały rum.
Hiszpańskie piwa
Powszechnie spożywanym alkoholem, o nieco mniejszej zawartości %, są lokalne piwa. Propozycja podania może niektórych zaskoczyć, ponieważ podaje się je (szczególnie przy plażach) wymieszane pół na pół z cytrynową fantą lub wodą gazowaną. Dzięki mieszance otrzymujemy orzeźwiający napój, idealny do nadmorskiego odpoczynku. Do najpopularniejszych piw w Hiszpani należą: Estrella, San Miguel, Victoria, Xibeca oraz Voll Damm.
Sidra, czyli hiszpański cydr
Sidra to lekko musujący sfermentowany sok z jabłek. W Hiszpani najczęściej występuje w formie naturalnej, czyli delikatnie musującej, ale nie gazowanej. Hiszpański cydr jest produkowany w Asturias i w Kraju Basków. By uzyskać najlepsze właściwości smakowe, należy nalewać go w specjalny sposób – z odpowiedniej wysokości tak, by uderzał o ścianki szklanki.
Hiszpański alkohol – podsumowanie
Mimo iż Hiszpania słynie głównie z wina, znajdziesz tam mnóstwo innych alkoholi, będących narodowymi trunkami. Choć Hiszpanie na tle całej Europy piją dużo, potrafią zachować umiar i rzadko doprowadzają do stanu głębokiego upojenia. Alkohol jest ważnym elementem hiszpańskiej kultury oraz towarzyszem wielu posiłków i spotkań z najbliższymi.
Dodaj komentarz