Podróże po świecie są szansą na nacieszenie się pięknymi widokami i zapoznanie się z cennymi zabytkami. Takie wyprawy to jednocześnie szansa na odkrycie nowych smaków. Czego możesz się spodziewać na Zanzibarze? Oto najważniejsze informacje o potrawach, z jakimi spotkasz się na tej wyspie.
Zanzibar – jedzenie i jego ogólna charakterystyka
Czym wyróżnia się kuchnia Zanzibaru? Ciekawym smakiem, będącym skutkiem przenikania się ze sobą kilku tradycji kulinarnych. W wyspiarskich daniach odnajdziesz cechy typowe dla kuchni ludów Bantu oraz kuchni indyjskiej, swą obecność zaznaczyły tu również wpływy arabskie, brytyjskie i portugalskie. Ważną rolę w tutejszej diecie odgrywają też przyprawy, z których Zanzibar znany jest na całym świecie. Wanilia, kardamon, imbir czy kumin – oto dodatki, których w jedzeniu na Zanzibarze nie może zabraknąć.
Najsłynniejsze potrawy na Zanzibarze
A jakich specjałów koniecznie musisz skosztować na tej wyspie? Oto nasze porady.
Zanzibar – jedzenie w trasie. Z jakich usług gastronomicznych możesz skorzystać?
Na Zanzibarze z jedzeniem nie ma problemu. W każdej popularnej miejscowości turystycznej czeka sporo punktów gastronomicznych różnego rodzaju. Przy plażach nie brak budek z frytkami, grillowanymi kurczakami i owocami morza. W turystycznych miejscowościach czekają z kolei restauracje, serwujące głównie dania afrykańskie. Popularne są tu również fast foody, choć znane sieci nie mają swoich lokali na tej wyspie.
Jakich przysmaków musisz skosztować?
Jedzenie na Zanzibarze zaskakuje swoją różnorodnością. Oprócz licznych punktów z burgerami,frytkami czy pizzą znajdziesz tu sporo lokali z afrykańskimi specjałami. Wśród najczęściej serwowanych dań na wyspie znajduje się chapati. To kultowe danie indyjskie cieszy się na Zanzibarze wielką popularnością. Orientalne placki są uniwersalnym dodatkiem do wielu potraw, przy czym najlepiej pasują do nich smażone kulki warzywne lub gęste sosy.
Inną znaną potrawą jest ugali. Jest to tania i bardzo prosta w przygotowaniu potrawa, często spotykana w krajach afrykańskich. Ta papka powstaje z wody i mąki kukurydzianej, czasem dodawana jest do niej sól. W biednych krajach to sycące danie jest podstawą codziennej diety. Dla turystów ugali to ciekawostka, zwykle traktowana jako dodatek do warzyw lub gulaszu.
W Tanzanii wielką popularnością cieszy się też nyama choma, czyli grillowane mięso. Najczęściej jest to mięso kurczaka, jednak na Zanzibarze często w taki sposób serwowane są ryby. Kusząco wygląda też Ndizi Nyama, czyli danie powstające z mięsa, zielonych bananów i gorzkich pomidorów.
Na uwagę zasługują również:
- pweza wa nazi – mięso ośmiornicy gotowane w mleku kokosowym;
- kisamvu – danie z ryżu połączonego z warzywami;
- Supu ya Ndizi – zupa bananowa;
- Wali na maharage – ryż z fasolą, podawany z rybą, mięsem lub warzywami;
- boko boko – gulasz mięsny z kukurydzą, pomidorami i cebulą.
A co do picia?
Napojem, z którym na Zanzibarze będziesz się spotykać dość często, jest ćaj – herbata ze spienionym mlekiem, kusząca wyjątkowym aromatem. Jest on skutkiem dodania do napoju intensywnie pachnących przypraw, zazwyczaj kardamonu lub goździków. A jeśli szukasz orzeźwiającego napoju na upalne dni, sięgnij po tangawizi. Napój ten powstaje z wody mineralnej, cytryny i imbiru, a po schłodzeniu smakuje wybornie. Miłośnicy lokalnych trunków mogą skosztować konyagi – wyspiarskiej wódki z trzciny cukrowej i jałowca.
Chcesz odkryć Zanzibar? Jedzenie lokalnych przysmaków pomoże ci w tym w znacznym stopniu. Lokalna kuchnia ma przecież silny związek z historią wyspy i tradycjami, które wpłynęły na jej współczesny charakter. A że większość z nich zachwyca swym smakiem, kosztowanie ich będzie dla ciebie przyjemnym doświadczeniem.
Dodaj komentarz