Chorwacja – alkohol, jego rodzaje oraz dostępność. Czego warto spróbować będąc na wakacjach?

Alkohol jest ważną częścią chorwackiej kultury. Kraj słynie z likierów owocowych, ciemnych piw oraz oczywiście, najsłynniejszego trunku – rakii. Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się, czego warto spróbować podczas wakacji w Chorwacji!

chorwacja alkohol

Wakacje w Chorwacji to świetna okazja, by poznać zarówno narodową kuchnię, jak i lokalne alkohole. Chorwacja słynie nie tylko z produkcji win, lecz również tradycyjnego, ciemnego piwa oraz mocnego trunku, zwanego rakija.

Chorwacja – alkohole narodowe i ich spożycie

Chorwacja leży nad Morzem Adriatyckim, na pograniczu Europy Środkowej i Europy Południowej. Jeśli chodzi o kulturę picia alkoholu, w Chorwacji widać zarówno wpływ kultury słowiańskiej, jak i zachodnioeuropejskiej. Północna część kraju jest zbliżona pod względem kulturowym do Polski, natomiast część nadmorska do krajów śródziemnomorskich, zgodnie z czym po południu jest czas na sjestę, dzięki której życie można zacząć na nowo wieczorem.

Chorwackie wina

W Chorwacji produkcja win wiąże się z kilkusetletnią tradycją. Zdaniem sommelierów, wina z głębi tego kraju cechuje lekkość i orzeźwienie. Są zupełnym przeciwieństwem winiarni znad Adriatyku, które produkują wina raczej ciężkie i mocne. Wina białe i czerwone często można spotkać w postaci gemist, czyli odpowiednio połączonego wina z wodą mineralną. Poniżej znajdziesz najczęstsze nazwy win wraz z tłumaczeniem:

  • bijelo – białe
  • crno – czerwone
  • suho – wytrawne
  • slatko – słodkie
  • stolno vino – wino stołowe
  • kvalitetno vino – wino jakościowe
  • vrhunsko vino – wino najwyższej klasy
Zobacz też:
Tucepi – turystyczny raj na Riwierze Makarskiej. Jakie atrakcje czekają na Ciebie w tym kurorcie?

Rakija

Mimo długiej tradycji produkowania win, nie są one najpopularniejszym alkoholem, zwłaszcza wśród młodych ludzi. Zwykle preferują oni piwo lub mocniejsze trunki, do których należy najsłynniejszy chorwacki alkohol, czyli rakija! To mocny napój alkoholowy, charakteryzujący się owocowym aromatem. Zgodnie z tradycją, w Chorwacji pije się mały kieliszek tego trunku przed obiadem. Oryginalna rakija zwykle zawiera 50-70% alkoholu. Z myślą o zagranicznych turystach produkowana jest słabsza wersja, zawierająca do 40% alkoholu. W zależności od gatunku, jest aromatyzowana owocami, ziołami lub kwiatami róży.

Likiery

Do lżejszych alkoholi w Chorwacji należą słodkie likiery na bazie owoców. Najbardziej popularne to:

  • maraskino – z dzikiej wiśni
  • kruskovac – produkowany z gruszek
  • orahovac – na bazie orzechów

Chorwackie piwo

W Chorwacji warto spróbować tradycyjnego, ciemnego piwa Tomislav, którego historia ważenia sięga 1925r. Patronem trunku jest król Tomisław Chorwacki, który rządził krajem w latach 925-928. Piwo zdecydowanie wyróżnia się na tle innych napojów alkoholowych, również tych pochodzących z importu.

Alkohol w Chorwacji – podsumowanie

Chorwacja to nie tylko piękny kraj, będący idealnym miejscem do wypoczynku. Chorwacja cechuje się również smaczną kuchnią oraz wieloma lokalnymi alkoholami, których warto spróbować podczas wakacyjnej wycieczki.

Zobacz też:
Muzeum Zerwanych Związków – poznaj wyjątkowe zbiory muzeum w Zagrzebiu

Zobacz też:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.