Wyspy Kanaryjskie to raj dla podniebienia. Wbrew pozorom nie chodzi wyłącznie o owoce morze, które faktycznie smakują wyśmienicie na wyspie Teneryfa. Jedzenie, które jest serwowane zarówno w dużych kurortach, jak i w malutkich lokalach gastronomicznych w wioskach, czy na zwyczajnych targach zasługuje na wyróżnienie. Z artykułu dowiesz się, jakich potraw warto spróbować na Teneryfie w Hiszpanii.
Teneryfa – jedzenie dla smakoszy, czyli pyszna Paella
Danie znane i lubiane przez wszystkich fanów hiszpańskiej kuchni. Teoretycznie kanaryjska wersja podobna jest do tej z kontynentu. Podobna, ale nie taka sama, bowiem na Teneryfie występuje w różnych wariacjach, ale wyłącznie ze świeżymi owocami morza. To absolutnie najważniejsze danie do spróbowania na wyspie, chociaż nie najbardziej oryginalne.
Pulpo a la vinegreta – ośmiornica w sosie winegret
W pierwszej kolejności należy wziąć pod uwagę, że ośmiornica jest dosyć popularnym produktem na wyspie Teneryfa. Jedzenie takie serwowane jest na wiele różnych sposobów: ośmiornica może być grillowana, pieczona, gotowana. Sos również może się trochę różnić w zależności od regionu. Teoretycznie są to proste dania, jednak każdy, kto próbował przyrządzać ośmiornicę lub jadł ją w kiepskiej knajpie, wie, że jej przygotowanie wymaga umiejętności, bo inaczej jest gumowata i nie ma przyjemności z jej jedzenia.
Pescado, czyli ryby
Zaraz po owocach morza to drugie najchętniej wybierane produkty w kuchni kanaryjskiej na Teneryfie. Jedzenie ryb jest zdrowe i pyszne. Trudno jednoznacznie stwierdzić, która rybna potrawa jest najlepsza, ale z pewnością można wskazać kilka ryb, które zasługują na wakacyjną degustację. Przede wszystkim lokalna ryba vieja, murena o białym smacznym mięsie i tuńczyk. Na Teneryfie raczej nie znajdziesz skomplikowanych rybnych dań, przyrządza się je w prosty minimalistyczny sposób w ziołach i na grillu, ale serwowane są ze specjalnymi sosami, o których w następnym akapicie.
Mojo rojo i mojo verde, czyli sos czerwony i sos zielony
To charakterystyczne dla regionu Teneryfy sosy dodawane do wielu dań. Czerwony przyrządza się na bazie papryki, natomiast zielony opiera się na kolendrze i natce pietruszki. Serwuje się je zarówno do owoców morza i ryb, jak i warzyw oraz serów na ciepło.
Papas arrugadas, czyli ziemniaczki
To nic innego jak gotowane w łupinkach małe ziemniaki z dodatkiem dużej ilości soli znane na całej Teneryfie. Jedzenie ziemniaczków jest na wyspie pewnego rodzaju tradycją. Co ciekawe, niegdyś gotowano je w wodzie morskiej, ale dzisiaj dodaje się naprawdę sporą ilości soli, tak aby na warzywach powstał biały osad. Danie podaje się z sosami lub jako dodatek do dania głównego, np. ryb.
Gofio
To odmiana mąki z prażonych ziaren zbóż: pszenicy, jęczmienia, kukurydzy oraz roślin strączkowych: ciecierzycy i fasoli. To istotny produkt w kuchni zarówno na Teneryfie, jak i całym archipelagu kanaryjskim. Ma ona wiele zastosowań, można np. rozpuścić ją w mleku, zmieszać z owocami i miodem, a tak przyrządzone śniadanie stanowi zdrowy zastrzyk energii na cały dzień.
Prawdopodobnie Teneryfie można wiele zarzucić, ale z pewnością nie można przyczepić się do regionalnej kuchni, która w głównej mierze opiera się na świeżych owocach morza, rybach i warzywach. Jedyne, na co trzeba uważać, to żeby nie przesadzić z paellą, bo można wrócić z wakacji z nadbagażem w postaci kilku dodatkowych kilogramów. Teneryfa, jedzenie i opalanie to doskonały przepis na wczasy.
Dodaj komentarz